Lasagnebed

Da vi rehabiliterte det gamle bygget som gårdsbutikken er i, måtte vi rive mitt gamle drivhus. Lecasteinen som sto igjen som en 25 cm kant rundt den lille drivhus-tomta var støpt fast, så jeg gruet meg til å skulle fjerne den.  Heldigvis fikk jeg en strålende idé.

I stedet for å fjerne lecasteinene, brukte jeg dem som «pallekarm» og laget et lasagnebed i tomta. Et lasagnebed er genialt. Vi lager næringsrik jord på lokale ressurser.  Jeg brukte tang, ull, gress, gammelt surfôr som sauene hadde dratt utover og ikke spist på vinteren, samt matkompost.  Dette la jeg lag på lag i drivhustomta. Etter hvert som tiden går omdannes dette til næringsrik jord. For å kunne plante med en gang, kjøpte jeg noen sekker med jord som jeg la i plantehullene til de forskjellige plantene. Jeg plantet også et eple- og et plommetre.

Forskjellige typer av rosmarin, timian, bergamott, salvie, dill, gressløk, kjørvel, mynte, persille og koriander hadde vi mye glede av hele sommeren og høsten. I tillegg plantet vi i ene enden stikkelsbær, kvann og pepperrot. Nå er jeg veldig spent på hva som kommer opp til våren. Jeg regner med å måtte fylle på, ikke bare mer tang, ull og matkompost, men også noen urteplanter. Jeg håper at eple- og plommetreet vil klare seg.

Kvannen og Pepperrota skal jeg flytte ut av bedet. Jeg er blitt advart om at de lett sprer seg og tar over hele bedet. Kvann og pepperrot er forresten gamle kulturplanter som er veldig gode smakstilsetninger. Jeg har laget rabarbara-syltetøy med kvann og kvann- og honningsirup. Kjempegodt! Pepperrota er Nordens pepper og minner om Wasabi (til sushi). For eksempel litt pepperrot i rotmosen anbefales.

Du kan ellers lese mer om lasagnebed her:

https://www.nrk.no/osloogviken/dyrk-i-lasagne-bed-1.13673488

https://blog.willabgarden.no/dyrking/lasagnebed-og-hvordan-jeg-tok-tilbake-sandkassen

Forrige
Forrige

Baking med urkorn

Neste
Neste

Mattilsynet på kontroll våren 2021