Mattilsynet på kontroll våren 2021

Jeg skalv i stemmen og kjente på sterkt ubehag. Noen hadde sendt bekymringsmelding om mitt sauehold, og Mattilsynet skulle komme på kontroll. Min eneste innskytelse var «Hva har jeg gjort feil?» Mattilsynet ville komme allerede om to dager. Jeg forstod at deres bekymring var stor. Min engstelse gjorde at jeg sov lett de påfølgende nettene, selv etter å ha sjekket sauene ekstra godt.


Veterinæren fra Mattilsynet skulle ha med seg en annen veterinær langveisfra på kontrollen. Vedkommede var ekspert på gammelnorske sauer (villsau) og utedrift. Mattilsynet kom som avtalt.

Veterinærene tok seg god tid. Vi oppholdt oss lenge i saueflokken slik at begge to, og særlig ekspert-veterinæren, fikk observere adferd og eventuelle syke eller haltende sauer. Noen ble undersøkt mer grundig enn andre for å se om de fikk mat nok. De kontrollerte jur, tenner og kløv (føtter). Ulla til dyrene forteller om deres helsetilstand, f.eks om de er syke eller stresset. Kvaliteten på ulla er et mål på om sauene trives og har det godt.

Villsau ute om vinteren

Jeg viste fram det kvistede granskogfeltet. Granleggene er kvistet i to meters høyde, og sauene har godt ly for vær og vind under tette grantrær. Saueflokken har det romslig og fint der og kan trekke sammen i klynger flere steder. Åpne vannkilder like i nærheten gir friskt vann hele året, og røsslyng-områdene litt lengre unna er populære og gir ekstra næring til dyra gjennom vinteren. Her vi bor ligger sneen aldri særlig lenge. Veterinærene ville besiktige områdene. De ville også se foringsplassene i utmarka der sauene får mat på kaldeste vinteren. «Sykestua» i gamlefjøset der syke sauer som trenger ekstra pass ble vist fram. Jeg ble spurt om rutiner rundt foring, parring, klipping, merking, sykejournaler, lamming og tilsyn. Så dro veterinærene.  Jeg syntes de hadde vært nøye. Det var interessant å oppleve Mattilsynets arbeid. Jeg ventet spent på å få lese rapporten de skulle skrive.

Noen uker etter mottok jeg brev fra Mattilsynet:

Konklusjon: Vi har i forbindelse med dette besøket for kontroll med dyrevelferd ikke funnet forhold som trenger videre oppfølging fra vår side. Vi vurderer at det ikke var hold i bekymringsmeldingen som var bakgrunnen for tilsynet.

Konklusjonen var ventet, men likevel en lettelse. Det er ikke hyggelig at noen tror vi ikke passer dyrene våre godt nok. Imidlertid kan vi jo ikke forvente at folk som ikke driver med det skal kunne noe om villsau og utedrift. Å se sauer med lam ute i sneværet ser nok mye verre ut for dyrene enn det egentlig er. De vet nødvendigvis ikke at villsauen er mer hardfør og har kraftigere ull enn den «gjenomavlede» kvitsauen. At instinktene deres fortsatt er intakte og at de er meget godt tilpasset en utegang langs kysten. Også i Nord-Norge så lenge de får ekstra mat når de trenger det.

Derfor til slutt: Ikke nøl med å varsle Mattilsynet om du er bekymret for dyrs velferd! Heller en bekymringsmelding for mye enn en for lite.

 

P.S. Ser du sauer eller andre husdyr som er skadet eller ser syke ut, gi bonden beskjed hvis du vet hvem det er. Slik får dyra hjelp fortest mulig.

Tusen takk for oppmerksomheten og takk til Mattilsynet. Jeg er glad de var her og konstaterte at saueholdet mitt er godt ivaretatt. Det er et kvalitetsstempel.

Forrige
Forrige

Lasagnebed