Villsauen er litt annerledes

Steinaldersau, ursau og vikingsau - kjær sau har mange navn

Egentlig er den rette betegnelsen gammelnorsk sau, og det passer veldig godt fordi genene stammer fra de første sauene som var i Norge allerede for 5000 år siden. Villsauen er liten og lettbeint med mange fine farger og tegninger. Fellen er to-lags bestående av tett fin bunnull og lang dekkull.

Til forskjell fra avlede sauer som for eksempel den norske kvitsauen, har villsauen alle instinktene sine i behold. De er gode flokkdyr og holder gjerne sammen i familiegrupper på 20-40 søyer og lam. Ho er ei god mor som vanligvis føder ett til to lam, helt uten menneskelig hjelp. Værene går for seg selv i egne grupper. Det er alltid en årvåken sau på vakt, og når vakt-sauen varsler med å snøse i nesen samles flokken på et øyeblikk. Deretter deler flokken seg i flere fluktmønster som gjør det vanskeligere for rovdyr å ta dem.

 

Lever langs kysten
Villsauen hører til langs hele norskekysten, med kystlynghei som det tradisjonelle vinterbeitet. Den relativt snøfattige vinteren langs kysten gjør det lettere å finne mat, og villsauen kan nyttegjøre seg lyng og annen energifattig beite. På sommeren lagrer villsauen opp store fettreserver i buken som den kan tære på utover vinteren. De liker godt urter, løv, tang og tare.

Gourmetkjøtt
Noen mener at kjøtt fra villsau nærmer seg viltsmak. Kjøttet er marmorert og svært mørt, og har ikke den spesielle “ullsmaken” som noen synes kvitsau har. Kvaliteten kan forklares med at villsauen har et variert beitemønster og går fritt ute hele året. De beveger seg mye og er jevnt over frisk og i god form, noe som gjør at behovet for medisiner er svært lavt sammenlignet med sau som står i fjøs halve året.

Villsau er eksklusivt
Siden villsauen vanligvis bare føder ett til to lam, og disse veier bare halvparten av kvitsau-lam, er kjøttet dyrere å produsere. Bare en liten del av volumet av alt lammekjøtt som kommer på markedet er villsau, for ikke å snakke om sertifisert økologisk villsaulam som Nordsand Gård tilbyr.

Våre villsauer
På Nordsand Gård har utedrift, som betyr at vi har lagt til rette for at sauene kan være i utmarka hele året. På vinteren tilleggs-forer vi for å være sikker på at de får nok mat. Når lamminga begynner i april/mai trekker sauene hjem til ei inngjerdet mark, med tidlig vårbeite og et lite skogholt hvor de kan finne ly. Det er hele tiden åpent mellom inn- og utmark, så sauene kan selv velge hvor de vil være. Under lamminga passer vi daglig på at sauene har det bra og forer med ekstra næringsrik mat. Det hender at førstegangsfødende forlater lammet, og hvis de er små og svake tar vi dem inn til oss i varmen. Der får de baby-bleie på og en egen kosekrok i stua til de kommer seg. De kvikner fort til og løper i beina på oss hele tiden, det er arbeidsomt men veldig koselig.

Teksten er delvis hentet fra Nibio, du kan lese mer her.

Økologisk villsau fra Sandsøy

 

DEBIO-merket

Driften på Nordsand gård er økologisk og alt kjøtt er DEBIO-merket. Ved å tenke kretsløp og ta vare på ressursene får man økt dyrevelferd og god smak på kjøttet.

Villsau

Villsauen har blitt stadig mer populær for sin særegne smak på kjøttet, som er mørkere og svært mørt. På Nordsand Gård kan du kjøpe vår spesialitet som er bokna bog, lår og ribbe av økologisk villsaulam.

Dyrevelferd

Alle dyr har en egenverdi i seg selv. Dyrevelferd spiller en sentral rolle i økologisk landbruk. Dyrene skal ha rett til fri bevegelse og naturlig utfoldelse. For oss betyr det at i tillegg til nok mat og trygge omgivelser, at sauene i størst mulig grad skal kunne bevege seg fritt hele året.